mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaSzt. Gellét-díjSzt. Gellért-zarándoklatÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Évfolyamkirándulás Határtalanul programmal

2023.01.20.

Utazásunk hasznos élményei
 
2022 szeptemberében évfolyamunk kiutazhatott Horvátország azon területeire, melyek az 1920-as Trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartoztak. Ezt a lehetőséget az állam biztosította számunkra a Határtalanul Program keretein belül. A program célja, hogy osztályok kiutazhassanak a szomszéd országok magyarlakta területeire és élőben ismerkedjenek meg a magyar történelemmel az adott országban. Ezen a kiránduláson rengeteg új és hasznos dolgot tanultunk, melyek segítségével most már könnyebben megérthetjük a történelmet és a világot.
Észrevehettük, hogy a “magyar tengeren”, az Adrián rengeteg sziget helyezkedik el. És mint az idegenvezetőnktől megtudtuk, ez azért van, mert úgy keletkezett az Adriai-tenger, hogy réges-régen felemelkedett a Földközi-tenger és befolyt a hegyek közé. A folyamat még nem ért véget, amit jól mutatnak az egykori római városok víz alá süllyedt romjai. (wikipédia) A jelenlegi szigetek régen hegycsúcsok voltak. Ezért van Horvátországnak a világ egyik legtagoltabb tengerpartja.
Rijekában megálltunk a Frangepánok Terszat nevű várában, ami nem csak azért volt hasznos, mert a csodálatos kiállítással jó fényképeket készíthettünk, hanem azért is mert ez egy fontos stratégiai pont volt a velencei hódítások idején. A vár egy domb tetején helyezkedik el a tenger mellett, így nem csak a szárazföldről, de a tenger felől jövő támadásokat is időben észre tudták venni. Ám a 19. században vesztett stratégiai jelentősségéből, és inkább impozáns építményként, nyaralóként használták, amivel “villogni” lehetett más arisztokraták előtt.
Megkoszorúztuk Baross Gábor emlékművét a fiumei kikötőben, abban a kikötőben, mely az Osztrák-Magyar Monarchia idején Európa egyik legforgalmasabb magyar kikötője volt. Ugyanis Baross Gábor közlekedéspolitikus rájött, hogy az ország gazdaságát csak úgy lehet fejleszteni, ha a közlekedés is fejlődésnek indul, így a kikötő fejlesztésébe kezdtek. Itt működött az Orient magyar tengeri gőzhajózási társulat, az Adria Magyar Királyi Tengeri Gőzhajózási Részvénytársulat. Utóbbi volt a magyar tengeri kereskedelemben a főszereplő, ehhez a magyar kormány 1881-1901 között évi 570 ezer forint államsegélyt nyújtott. (Telex.hu) Ennek következtében más iparágak is létrejöttek (1881-től rizshántoló, 1882-től kőolajfinomító működött (wikipédia)).
Megnéztük Fiumét, mely akkor érte el a virágkorát, mikor Magyarország része volt. Ugyanis a kikötő korszerűsítésének köszönhetően ki kellett építeni vasúti vonalakat Fiume és Budapest között. A vasútvonalaknak kiépítése miatt beindulhatott a város turisztikai és kulturális fejlesztése is. Hívtak híres építészeket, szállodákat, sétányokat és színházat építettek. A városban volt magyar nyelvű gimnázium, olasz és magyar nyelven folyt az oktatás az állami gépipari és hajógépészeti iskolában. Magyar nyelvű hetilap is volt Fiumében (Telex.hu) Próbáltak az arisztokráciának létrehozni egy “második Budapestet” a tenger mellett.
Kirándulásunk alatt volt alkalmunk megcsodálni Abbáziát is, ami történelmi szempontból is fontos helyszín, hiszen az arisztokrácia második legfontosabb üdülőhelye volt, rengeteg híres ember nyaralt itt, köztük Ferenc József. A vasútvonalak kiépítése után nagyon népszerű üdülőhelyé vált, nem csak a szépséges sétányaival, hanem magyar orvosak által vezetett szanatóriumokkal várta az ideérkezőket. A sós levegő és a pompás szállodák miatt nagyon gyorsan kiépült itt a turizmus, mely a mai napig tart.
 
Az osztálykirándulás tehát nem csak a tengerben fürdésből, evésből és szórakozásból állt, (bár olyan jó szállásunk volt, hogy az se lett volna baj) hanem rengeteg mindent megtanultunk az út alatt. Ami a kedves idegenvezetőnknek is köszönhető, aki ellátott minket földrajzi, biológiai, történelmi, irodalmi és nyelvi érdekességekkel is, melyek akár interaktív óráknak is tekinthetőek. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza, erről a csodás utazásról.
Brandenburg Flóra

 

 

Elérhetőségeink

2023.01.02.

2023 januárjától megváltoznak az elérhetőségeink.
Mind az email címekben, mind a honlapunk elérhetősége.
Az sztg.info domain nevet szt-gellert.hu – ra cseréljük.
Honlapunk tehát az szt-gellert.hu címről érhető el, email címeinkben pedig a cím eleje változatlan, a végét kell cserélni.
Pl.: igazgato@szt-gellert.hu, altalanos@szt-gellert.hu, gimnazium@szt-gellert.hu
 
Természetesen még sokáig megkapjuk a régi címre küldött leveleket is, honlapunk is megtalálható a régi címen is.