mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 ÜzenetekLetölthető dokumentumokTananyag-tárFogadóóra 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Aktuális

 

Havi étlap

2023.03.21.

   Áprilisi étlapunk (PDF dokumentum, 2023.03.21., 419 kB)

 

Iskolapszichológia hírlevél

2023.03.08.

Szeretettel ajánljuk az EKIF iskoláinak iskolapszichológusai által összeállított hírlevél következő számát.
   Téli hírlevél (PDF dokumentum, 2023.03.08., 2,7 MB)

 

Havi étlap

2023.02.13.

   Márciusi étlapunk (PDF dokumentum, 2023.02.13., 417 kB)

 

Jubileumi tábor

2023.02.01.

30 éves iskolánk jubileumi nyári táborának tervezett időpontja: július 24-30.
24-től klasszikus gyalogtúra, majd 27-től 30-ig tábor a brennbergbányai ifjúsági táborban.
A táborba szeretettel várjuk jelenlegi diákjainkat, öregdiákokat, Gellértes Családokat, barátainkat.
 
További részletekkel hamarosan jelentkezünk.

 

Kirándulás a Határtalanul! program keretében

2023.01.29.

Az utazás napján a Déli pályaudvarnál vett fel minket a busz, és körülbelül három órás utazás várt ránk. Persze megtekintettünk út közben pár nevezetesebb helyet.
Az első ilyen hely, ahol megálltunk, a Madách család egykori kastélya volt, ahol híres költőnk, Madách Imre is született és halt meg. Most már a kastély területén múzeum látható.
Az alsó szinten kialakított első szakaszban Madách Imre életét, családját ismerhettük meg. A második részben pedig leghíresebb művébe, Az Ember Tragédiájába kaptunk bepillantást.
Ezután a kastélyparkot is körbejártuk és megtekintettük Madách síremlékét, ahol az első osztálykép készült, de közel sem az utolsó.
A busz második alkalommal a Füleki várnál állt meg, ahol a romok között sétálva mintha megelevenedett volna a múlt. A vártorony tetejéről kinézve pedig lélegzetelállító kilátás tárult elénk.
A délután folyamán még néhány múzeumot meglátogattunk, amit az elején unalmasnak gondoltunk, de szerencsére mindegyik múzeumban találtunk valami érdekességet, ami megfogott minket.
A nap utolsó programja az íjászkodás és kézműveskedés volt, ami szintén nagy élményt jelentett számunkra, a focizás lehetőségéről nem is beszélve.
Este érkeztünk a szállásunkra, ahol lepakoltunk, majd meleg vacsorát tálaltak fel nekünk, ami rendkívül ízletes volt. A szobák rendezettek, tiszták voltak. Az ágyak kényelmesek, nem zsúfoltak. Igazán meg voltunk elégedve vele.
A második napon reggelivel kezdtük a napot, majd összepakoltunk és felkerekedtünk. Az első program egy szlovákiai magyar iskola meglátogatása volt, ahol körbenéztünk és kicsit játszottunk a magyar ajkú gyerekekkel. A gyerekek boldogan fogadtak minket.
Ezután visszaszállva a buszba a nap talán legfontosabb részéhez értünk, megnéztük a Szádelő-völgyet. A szurdokba besétálva lebilincselő túránk volt, és biztosak voltunk benne, hogy a telefon memóriája a sok fotótól meg fog telni. A tetőre felérve festői panoráma tárult elénk és elkészítettük az ezredik képet is.
A nap folyamán még több fontos Rákóczi emlékhelynél is megálltunk. Sőt egy bányászati szabadtéri kiállítást is megtekintettünk, ahol a viaszemberek nagyon élethűek voltak.
A második szállásunk kevésbé volt kielégítő. A hidegben aggódtunk, hogy kialszik a tűz a cserépkályhákban. Az étel is szegényes volt, de a jó hangulatunkat ez sem törte meg.
A harmadik napon jártunk még Borsiban a felújított Rákóczi kastélynál, Kassán a Rodostói háznál, a toronyban megnéztük a kiállítást, és még a börtönbe is lejutottunk. Megkoszorúztuk a Kassai dómban a Rákóczi síremléket, és csendesen elénekeltük a magyar Himnuszt, ami tiltott volt.
A végére érve ennek az egész beszámolónak szeretném megköszönni, hogy részt vehettünk ezen a tanulmányi kiránduláson, ahonnan sok tudással és emlékkel tértünk haza.
Köszönjük szépen!
7.osztály

 

 

Évfolyamkirándulás Határtalanul programmal

2023.01.20.

Utazásunk hasznos élményei
 
2022 szeptemberében évfolyamunk kiutazhatott Horvátország azon területeire, melyek az 1920-as Trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartoztak. Ezt a lehetőséget az állam biztosította számunkra a Határtalanul Program keretein belül. A program célja, hogy osztályok kiutazhassanak a szomszéd országok magyarlakta területeire és élőben ismerkedjenek meg a magyar történelemmel az adott országban. Ezen a kiránduláson rengeteg új és hasznos dolgot tanultunk, melyek segítségével most már könnyebben megérthetjük a történelmet és a világot.
Észrevehettük, hogy a “magyar tengeren”, az Adrián rengeteg sziget helyezkedik el. És mint az idegenvezetőnktől megtudtuk, ez azért van, mert úgy keletkezett az Adriai-tenger, hogy réges-régen felemelkedett a Földközi-tenger és befolyt a hegyek közé. A folyamat még nem ért véget, amit jól mutatnak az egykori római városok víz alá süllyedt romjai. (wikipédia) A jelenlegi szigetek régen hegycsúcsok voltak. Ezért van Horvátországnak a világ egyik legtagoltabb tengerpartja.
Rijekában megálltunk a Frangepánok Terszat nevű várában, ami nem csak azért volt hasznos, mert a csodálatos kiállítással jó fényképeket készíthettünk, hanem azért is mert ez egy fontos stratégiai pont volt a velencei hódítások idején. A vár egy domb tetején helyezkedik el a tenger mellett, így nem csak a szárazföldről, de a tenger felől jövő támadásokat is időben észre tudták venni. Ám a 19. században vesztett stratégiai jelentősségéből, és inkább impozáns építményként, nyaralóként használták, amivel “villogni” lehetett más arisztokraták előtt.
Megkoszorúztuk Baross Gábor emlékművét a fiumei kikötőben, abban a kikötőben, mely az Osztrák-Magyar Monarchia idején Európa egyik legforgalmasabb magyar kikötője volt. Ugyanis Baross Gábor közlekedéspolitikus rájött, hogy az ország gazdaságát csak úgy lehet fejleszteni, ha a közlekedés is fejlődésnek indul, így a kikötő fejlesztésébe kezdtek. Itt működött az Orient magyar tengeri gőzhajózási társulat, az Adria Magyar Királyi Tengeri Gőzhajózási Részvénytársulat. Utóbbi volt a magyar tengeri kereskedelemben a főszereplő, ehhez a magyar kormány 1881-1901 között évi 570 ezer forint államsegélyt nyújtott. (Telex.hu) Ennek következtében más iparágak is létrejöttek (1881-től rizshántoló, 1882-től kőolajfinomító működött (wikipédia)).
Megnéztük Fiumét, mely akkor érte el a virágkorát, mikor Magyarország része volt. Ugyanis a kikötő korszerűsítésének köszönhetően ki kellett építeni vasúti vonalakat Fiume és Budapest között. A vasútvonalaknak kiépítése miatt beindulhatott a város turisztikai és kulturális fejlesztése is. Hívtak híres építészeket, szállodákat, sétányokat és színházat építettek. A városban volt magyar nyelvű gimnázium, olasz és magyar nyelven folyt az oktatás az állami gépipari és hajógépészeti iskolában. Magyar nyelvű hetilap is volt Fiumében (Telex.hu) Próbáltak az arisztokráciának létrehozni egy “második Budapestet” a tenger mellett.
Kirándulásunk alatt volt alkalmunk megcsodálni Abbáziát is, ami történelmi szempontból is fontos helyszín, hiszen az arisztokrácia második legfontosabb üdülőhelye volt, rengeteg híres ember nyaralt itt, köztük Ferenc József. A vasútvonalak kiépítése után nagyon népszerű üdülőhelyé vált, nem csak a szépséges sétányaival, hanem magyar orvosak által vezetett szanatóriumokkal várta az ideérkezőket. A sós levegő és a pompás szállodák miatt nagyon gyorsan kiépült itt a turizmus, mely a mai napig tart.
 
Az osztálykirándulás tehát nem csak a tengerben fürdésből, evésből és szórakozásból állt, (bár olyan jó szállásunk volt, hogy az se lett volna baj) hanem rengeteg mindent megtanultunk az út alatt. Ami a kedves idegenvezetőnknek is köszönhető, aki ellátott minket földrajzi, biológiai, történelmi, irodalmi és nyelvi érdekességekkel is, melyek akár interaktív óráknak is tekinthetőek. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza, erről a csodás utazásról.
Brandenburg Flóra

 

 

Elérhetőségeink

2023.01.02.

2023 januárjától megváltoznak az elérhetőségeink.
Mind az email címekben, mind a honlapunk elérhetősége.
Az sztg.info domain nevet szt-gellert.hu – ra cseréljük.
Honlapunk tehát az szt-gellert.hu címről érhető el, email címeinkben pedig a cím eleje változatlan, a végét kell cserélni.
Pl.: igazgato@szt-gellert.hu, altalanos@szt-gellert.hu, gimnazium@szt-gellert.hu
 
Természetesen még sokáig megkapjuk a régi címre küldött leveleket is, honlapunk is megtalálható a régi címen is.

 

Szülői levelezőlista

2022.05.19.

Tisztelettel kérjük azon Szülőket, akiknek eddig nem volt alkalmuk, hogy a hatékonyabb információáramlás és a papírral való pazarlás elkerülése érdekében regisztráljanak Iskolánk levelezőrendszerében. Kérjük, segítsenek abban, hogy lehetővé váljék üzeneteink e-mailben való célba juttatása.
Mit kell ehhez tenniük?
 
Feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy emailt Tegzes Kinga igazgatóhelyettesnek a gimnazium@szt-gellert.hu címre és adja meg a gyermek nevét, osztályát, a szülő nevét és azt az e-mail címet (esetleg címeket) mellyel a listára fel szeretne iratkozni.
 
A központi címlista csak arra ad lehetőséget, hogy az Iskola közvetlenül a Szülőkhöz juttassa el a legfontosabb információkat, de nem teszi fölöslegessé az iskolai honlapon való rendszeres tájékozódást, és nem teszi fölöslegessé az osztályokban működő levelezőlistákat, melyek a kölcsönös eszmecserére, a hatékonyabb szervezésre is lehetőséget biztosítanak.
 
Akinek több gyermeke is jár Iskolánkba, arra kérjük, minden gyermekével külön regisztráljon. Nem fogja a leveleket több példányban megkapni, de így tudjuk biztosítani, hogy minden olyan információ eljusson, melyben valamelyik gyermeke érintett.
 
Köszönettel: az Iskola vezetősége

 

Iskolai ünneplő

2017.06.03.

Iskolánkba érkező új tanulók számára, iskolai ünneplő öltözetünkről:
 
Mindenkinek: gellértes kitűző
Alsó tagozat:
Lányok: egyenblúz (fehér, hímzett, körgalléros); sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; kitűző
Felső tagozat:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
Gimnázium:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét öltöny; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
 
Az alsó tagozatos lányok blúzát az Andi-Sári ruhajavító készíti. (1016 Mészáros u. 9.; Ára: kisebb méret 2500 Ft, nagyobb méret 2800 Ft.)
A felső tagozatos és a gimnazista lányok többféle fehér blúz közül választhatnak, melyek bármely H&M üzletben megvásárolhatók.
A blúzok az alábbi linkeken megtekinthetők:
https://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0925212001.html
https://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0939703043.html
https://www2.hm.com/hu_hu/productpage.1081675001.html
 
Más üzletben kapható, hasonló stílusú blúzok is megfelelők.
Pl ez: https://www.bonprix.hu/style/sztreccs-bluz-472660028/