mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 Tehetségpont IskolaismertetőTantestületHagyományainkGazdasági irodaMunkatársainkDokumentumok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Iskolaismertető

A Szent Gellért Katolikus Iskolát 1993-ban Budán, a Gellért-hegy közelében alapította a Krisztinavárosi Havasboldogasszony Plébánia akkori plébánosa, Várhegyi István kanonok úr. A nyolc osztályos általános iskola 1997-ben négy évfolyamos gimnáziummal bővült, így azóta 12 éven át tartó, de sokszor életre szólónak bizonyuló útra hívhatjuk diákjainkat.
 
Intézményünk általános tanrendű iskola, fenntartója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Az általános iskola 2. osztályától kezdve tanítunk angol vagy német nyelvet. Gimnáziumi osztályainkban mindenki az angol, a német és az olasz nyelv közül tanul kettőt, tudásának megfelelő szinten; a 11-12. évfolyamon igény szerint emelt óraszámban (heti 6 óra). Legalább az egyik idegen nyelvből a nyelvvizsga megszerzése a célkitűzés.
 
A katolikus szellemiség magától értetődő módon határozza meg iskolai életünket. A plébánia lelkipásztorai, hitoktatóink és tanáraink nyitottak diákjaink mindennapi gondjaira is. Minden osztály órarendjében szerepel heti két óra hittan; a félévenkénti egy vasárnapi osztálymisén kívül pedig havonta egy-egy alkalommal (iskolaidőben) hétköznapi közös osztály- illetve iskolamisén veszünk részt.
Gellértes közösségünk (diákok, tanárok, szülők és öregdiákok közössége) tudatosan törekszik arra, hogy az Egyház életében való részvételünket ne felszínes kötelezettségek és megszokások, hanem a közösségben megélt, személyes hitben való növekedés vágya és tapasztalatai irányítsák.

Az egészséges életmódnak, a sportnak kiemelt szerepe van Iskolánkban. A testnevelés órák keretén belül az alsó tagozaton néptáncoktatás is szerepel, a 2-4. ill. a 9. évfolyamon úszásoktatást biztosítunk; délutánonként tömegsport-órákra, edzésekre várjuk diákjainkat. Az Iskola nagyon sokféle sportversenyen képviselteti magát csapataival és egyéni versenyzőivel. Az évközi és a nyári szünetekben táborok színesítik diákjaink programját (gyalogos, evezős és kerékpáros túra, német nyelvi tábor, hittantábor, sporttábor, vitorlástábor, sítábor). Igény szerint iskolai étkezést, általános iskolai tanulóink számára pedig napközi otthonos ellátást is biztosítunk.

Az öregdiákjaink által alapított Szent Gellért Diákszövetség a nálunk érettségizett és a még nálunk tanuló diákoknak kínál programokat (pl. nyári nagy sátortábor). Az iskolát támogató adományokat a Szent Gellért Alapítvány kezeli.

Az Iskolánkba való beiratkozáshoz, átjelentkezéshez – a honlapunkról letölthető – jelentkezési lap beküldése szükséges. A felvételről telefonon előzetesen egyeztetett, a szülőkkel és a gyermekkel folytatott kölcsönös ismerkedő beszélgetés alapján tudunk dönteni. A 9. évfolyamra való felvételi eljárás rendjét aktuális felvételi tájékoztatónk tartalmazza.
 

„...nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.” (1 Kor 3,7)