mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Kirándulás a Határtalanul! program keretében

2023.01.29.

Az utazás napján a Déli pályaudvarnál vett fel minket a busz, és körülbelül három órás utazás várt ránk. Persze megtekintettünk út közben pár nevezetesebb helyet.
Az első ilyen hely, ahol megálltunk, a Madách család egykori kastélya volt, ahol híres költőnk, Madách Imre is született és halt meg. Most már a kastély területén múzeum látható.
Az alsó szinten kialakított első szakaszban Madách Imre életét, családját ismerhettük meg. A második részben pedig leghíresebb művébe, Az Ember Tragédiájába kaptunk bepillantást.
Ezután a kastélyparkot is körbejártuk és megtekintettük Madách síremlékét, ahol az első osztálykép készült, de közel sem az utolsó.
A busz második alkalommal a Füleki várnál állt meg, ahol a romok között sétálva mintha megelevenedett volna a múlt. A vártorony tetejéről kinézve pedig lélegzetelállító kilátás tárult elénk.
A délután folyamán még néhány múzeumot meglátogattunk, amit az elején unalmasnak gondoltunk, de szerencsére mindegyik múzeumban találtunk valami érdekességet, ami megfogott minket.
A nap utolsó programja az íjászkodás és kézműveskedés volt, ami szintén nagy élményt jelentett számunkra, a focizás lehetőségéről nem is beszélve.
Este érkeztünk a szállásunkra, ahol lepakoltunk, majd meleg vacsorát tálaltak fel nekünk, ami rendkívül ízletes volt. A szobák rendezettek, tiszták voltak. Az ágyak kényelmesek, nem zsúfoltak. Igazán meg voltunk elégedve vele.
A második napon reggelivel kezdtük a napot, majd összepakoltunk és felkerekedtünk. Az első program egy szlovákiai magyar iskola meglátogatása volt, ahol körbenéztünk és kicsit játszottunk a magyar ajkú gyerekekkel. A gyerekek boldogan fogadtak minket.
Ezután visszaszállva a buszba a nap talán legfontosabb részéhez értünk, megnéztük a Szádelő-völgyet. A szurdokba besétálva lebilincselő túránk volt, és biztosak voltunk benne, hogy a telefon memóriája a sok fotótól meg fog telni. A tetőre felérve festői panoráma tárult elénk és elkészítettük az ezredik képet is.
A nap folyamán még több fontos Rákóczi emlékhelynél is megálltunk. Sőt egy bányászati szabadtéri kiállítást is megtekintettünk, ahol a viaszemberek nagyon élethűek voltak.
A második szállásunk kevésbé volt kielégítő. A hidegben aggódtunk, hogy kialszik a tűz a cserépkályhákban. Az étel is szegényes volt, de a jó hangulatunkat ez sem törte meg.
A harmadik napon jártunk még Borsiban a felújított Rákóczi kastélynál, Kassán a Rodostói háznál, a toronyban megnéztük a kiállítást, és még a börtönbe is lejutottunk. Megkoszorúztuk a Kassai dómban a Rákóczi síremléket, és csendesen elénekeltük a magyar Himnuszt, ami tiltott volt.
A végére érve ennek az egész beszámolónak szeretném megköszönni, hogy részt vehettünk ezen a tanulmányi kiránduláson, ahonnan sok tudással és emlékkel tértünk haza.
Köszönjük szépen!
7.osztály

 

 

Elérhetőségeink

2023.01.02.

2023 januárjától megváltoznak az elérhetőségeink.
Mind az email címekben, mind a honlapunk elérhetősége.
Az sztg.info domain nevet szt-gellert.hu – ra cseréljük.
Honlapunk tehát az szt-gellert.hu címről érhető el, email címeinkben pedig a cím eleje változatlan, a végét kell cserélni.
Pl.: igazgato@szt-gellert.hu, altalanos@szt-gellert.hu, gimnazium@szt-gellert.hu
 
Természetesen még sokáig megkapjuk a régi címre küldött leveleket is, honlapunk is megtalálható a régi címen is.